Sinds de komst van de glastuinbouw in de Eerste Bathpolder bij Rilland, grenzend aan het Natura 2000-gebied Oosterschelde, beschikken een aantal tomatentelers over een natuurwetvergunning voor het toepassen van groeilicht in de kassen in de nachtelijke uren.
Als gevolg van ontwikkelingen in de teelten wilden de tuinders de regels voor het gebruik van het groeilicht aanpassen, zodat in de winterperiode van zonsondergang tot 20.00 uur gebruik gemaakt kan worden van groeilicht. Tegelijkertijd zouden ze door in de kassen gebruik te maken van nieuw schermdoek, dat minder licht doorlaat, en het toepassen van een ander belichtingsregime de totale lichtuitstoot gedurende de donkerte periode sterk willen verminderen.
Ter onderbouwing van een vergunningsaanvraag op grond van de Wet natuurbescherming dienden de effecten van het aangepast belichtingsregime in beeld te worden gebracht. MaGRID heeft de uitgevoerde onderzoeken, een lichtonderzoek door Sotto le Stelle en een natuuronderzoek door, Wageningen Marine Research, namens de tuinders begeleid. Om omwonenden op de hoogte te stellen over de aanpassingen heeft MaGRID daarnaast een informerende brief opgesteld, die vervolgens is verspreid. Tevens is overleg gevoerd met de ZMf.
Op basis van de resultaten van de onderzoeken, waaruit bleek dat de lichtuitstoot met het aangepaste belichtingsregime met 34% af zou nemen en de vogelstand in de Oosterschelde niet zou worden beïnvloed, zijn door MaGRID vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd, welke door de Provincie Zeeland ook zijn verleend.
Comments are closed.