In 2015 heeft het Kustbroedvogelfonds in samenwerking met NauticParts B.V. in Brielle een ontwerp ontwikkeld voor een drijvend broedvogeleiland dat geschikt is voor visdieven. Het broedvogeleiland, “Sterre” (synoniem voor visdief) geheten, is modulair opgebouwd uit gekoppelde elementen van 0,50 x 1,00 m en kan in omvang variëren. Het is rondom voorzien van een gaasconstructie om te voorkomen dat de jonge visdieven van het eiland vallen en om ratten tegen te houden. Op het oppervlak van het eiland wordt bovenop worteldoek aangebracht, met daarover een laag grind en kokkelschelpen. Hiermee ontstaat voor visdieven een gunstig broedbiotoop. Verspreid op het eiland liggen stukken rioolpijp, zodat de jonge visdieven bescherming kunnen vinden tegen de zon en vijanden zoals roofvogels. Ankers houden het eiland op zijn plaats. Het ontwerp is wettig gedeponeerd.
Het ‘Sterre‘ broedvogeleiland© is door zijn modulaire opbouw geschikt om in verschillende wateren ingezet te worden. Afhankelijk van de ruimte kan de oppervlakte van het eiland worden bepaald.
Vóór het broedseizoen 2016 hebben we de eerste ‘Sterre’ broedvogeleilanden© langs de randen van de Oosterschelde gerealiseerd: één van 120 m2 in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en één van 150 m2 in de Inlaag Neeltje-Jans. In opdracht van Stichting Kustbroedvogelfonds is door medewerkers van Delta Projectmanagement (DPM) het wel en wee van broedvogels op het eiland gedurende de broedseizoenen 2016 en 2017 gevolgd. De resultaten van de uitgevoerde onderzoeken zijn neergelegd in de rapporten ‘Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016’ en ‘Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag ’s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017’.
Eind 2017 is langs de Westerschelde een eiland van 200 m2 gerealiseerd in een waterberging. Begin 2019 zijn nog eens een 3-tal eilanden gereedgekomen: in het Haringvliet vóór het vogelobservatorium Tij bij de Scheelhoek (100 m2), in de Margarethapolder bij Terneuzen, ook langs de Westerschelde (150 m2), en in de Zwagermieden bij De Westereen in Friesland (150 m2). Het laatste eiland vormde een geslaagde compensatie voor het ontruimen van een broedkolonie op het dak van een verzorgingshuis, waar sprake was van overlast voor de bewoners.
De eilanden blijken een zeer goed alternatief te vormen voor de meer natuurlijke broedbiotopen van de visdief, die hoe langer hoe meer in de verdrukking komen. Naast de visdief hebben de afgelopen seizoenen ook kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen op de eilanden gebroed.
Via www.youtube.com/watch?v=HWP7iGv9FrI kan de aanleg van het eerste gerealiseerde broedvogeleiland in 2016 worden gevolgd. In de folder ‘Sterre’ broedvogeleiland©, dé drijvende constructie als broedbiotoop voor de visdief’ is meer informatie over de broedvogeleilanden te vinden.
Comments are closed.